Jutut »

Kryptovaluutat valuuttalaskureihin ja kisailua Googlen kanssa

Polkadotin kurssigraafi päivämäärän ja summan valinnalla

Palvelu listaa nyt 12 suosituinta kryptovaluuttaa. Google Suggest ja Googlen oman valuuttamuuntimen käyttöönotto ovat tiputtaneet palveluiden kävijämääriä.

Valuuttalaskuri.org ja sen eri kieliversiot tarjoavat nyt muunnoksia myös kryptovaluutoiksi. Jo aiemmin on käytössä ollut suosituin kryptovaluutta Bitcoin ja nyt käyttöön tulivat 11 seuraavaksi käytetyintä eli Ethereum, Tether, USD Coin, Bnb, Binance USD, XRP, Cardano, Solana, Polkadot, Dogecoin ja Shiba Inu.

Polkadot valuuttalaskurissa

Uusia toiminnallisuuksia ei valuuttalaskureihin vielä tässä päivityksessä tullut. Myös ulkoasu säilyi entisellään, vahvalla ysärillä siis mennään edelleen :). Varsinaisten valuuttojen kurssit päivittyvät Euroopan keskuspankista, Bitcoin blockchain.infosta ja muut kryptovaluutat CoinGeckosta.

Päivittyvä kurssigraafi: summa ja päivämäärä

Edelleen laskurisivu näyttää muunnoksen lisäksi myös kurssigraafin. Kurssigraafi päivittyy vastaamaan kulloinkin käytössä olevaa muunnoksen summaa. Lisäksi muunnoksen voi katsoa haluamalleen päivämäärälle, jolloin päivämäärän kohdassa graafissa näkyy poikittainen punainen viiva.

Laskureita voi linkittää myös siten, että linkin kohteena olevalla sivulla tulee näkymään myös tämä päivämäärävalinta. Esimerkiksi 150 Polkadotin kurssin 3.11.2021 euroina saa linkillä https://www.valuuttalaskuri.org/polkadot-vs-eur.html?value=150&date=3.11.2021.

Googlen oma sovellus romahdutti liikenteen

Valuuttalaskuriin liikennettä on Googlesta saatu menneinä vuosina todella hyvin ja edelleenkin sivusto pärjää hyvin Googlessa. Liikennemäärät sen sijaan romahtivat 2019 lopulla.

Valuuttalaskuri.org analytiikka

Tähän syynä on pitkälti se, että Google on alkanut näyttää tulossivullaan varsinaisten hakutulosten edellä omaa valuuttamuunnosten sovellustaan.

Google Suggest ja "valuuttalaskuri", "valuuttamuunnin"

Aikoinaan palvelujen domaineja pohdiskellessa tuli Googlen päivityksiin liittyen vastaan toinenkin huomionarvoinen seikka. Suomenkielisen laskurin domainiksi tuli valuuttalaskuri.org, vaikka valuuttamuunnin-johdannainenkin olisi ollut mahdollinen. Tämä johtui siitä, että valuuttamuunnin-haulla kilpailua näytti olevan enemmän, mutta kummatkin termit olivat kohtuullisen tasavahvoja. Näinpä tuumasin, että valuuttalaskuri-sanalla tulisi paremmin liikennettä.

Pian domainin käyttöönoton jälkeen ero revähti kuitenkin haussa selvästi valuuttamuuntimen puoleen.

valuuttalaskuri/valuuttamuunnin Google Trendsissä valuuttalaskuri/valuuttamuunnin, graafi Google Trendsissä

Tämä johtui 2008 voimaan tulleesta Google Suggest -päivityksestä, jonka myötä hakukenttään kirjoitettaessa Google alkoi ehdottaa suosituimpia hakuja. Kirjoitettuaan "valuutta", sai hakija heti kätevästi eteensä ensimmäisenä linkin "valuuttamuunnin"-hakuun. Tämä näkyy yllä kyseisen haun hakumäärien voimakkaana lisääntymisenä. Hakijan ja teknologioiden käyttäjät ylipäätäänkin haluavat aina mennä sen helpoimman kautta.

(Googlen päivityksiin voit tutustua: Googlen algoritmin historia pikakelauksella)

Hakijan "laiskuus" = yhä tarkempaan tietoon

Vaikka kuvaajassa näette tämän jälkeen laskun kummankin hakutermin hauissa, ei se kuitenkaan johtanut valuuttalaskureiden kävijämäärän laskuun. Tämä johtuu siitä, että hakijat ovat siirtyneet yhä tarkempien hakujen käyttöön, kuten "dollari euro", "euro punta", yms. "Laiskuus" näkyy tässäkin, hakija haluaa päätyä suoraan haluamansa tiedon äärelle, eikä esimerkiksi navigoida tai kliksutella itseään valuuttalaskurin etusivulta eteenpäin.

Canonical link element estää turhat? sivut

Valuuttalaskureissa on erilliset sivut jopa jokaiselle erilliselle muunnossummalle ja päivämäärille. Potentiaalisia sivuja on siis oikeastaan aika loputon määrä. Näiden sivujen indeksoituminen Googleen on kuitenkin estetty canonical link elementin avulla, eli vaikka ollaan esimerkiksi sivulla https://www.valuuttalaskuri.org/polkadot-vs-eur.html?value=150&date=3.11.2021, näkyy tämän sivun lähdekoodissa, että kyseisen sivun kanoninen versio on https://www.valuuttalaskuri.org/polkadot-vs-eur.html. Näin siis vain tähän versioon voidaan päätyä Googlen haun kautta.

Jos olisi niin, että hakijat alkaisivatkin hakea kurssitietoja Googlesta suoraan muunnoksilla tai menneisyyden päivämäärillä, pitäisi tätä canonical määritystä pohtia uudelleen. Itse asiassa näin on jo alkanut käydä summien osalta ja Googlen oma sovellus osaa huomioida tämän. Jos Arkikoodin valuuttalaskuri lähtisi jahtaamaan näitä muunnoksia, johtaisi se nykyisellään indeksiin tarjottujen sivujen dramaattiseen lisäämiseen ja todennäköisesti hakukoneista saatavan liikenteen romahtamiseen entisestään.

Julkaistu: 7.9.2022

Uusimmat samoilla tageilla varustetut:

Tagien ja extrojen ylläpito

Extra-kenttä blogisoftassa luo linkit sivujen välille
Kaikilla artikkeleita julkaisevilla sivustoilla on nyt käytössä uusi blogisofta. Nimipaivat.fi:ssä softa mahdollistaa myös artikkelien näkymisen niihin liittyvien nimien sivuilla.

Nimipaivat.fi liikenteen kehitys 10 vuoden ajalta

Onnea 10-vuotias Nimipaivat.fi!
Yksi vanhimmista verkkopalveluistani on 10 vuoden ikään ehtinyt Nimipaivat.fi. Sivuston Google-näkyvyyden tarkastelu paljastaa suosion saloja ja uusia ideoita sivustokehitykseen.

Nofollow

Googlen algoritmin historia pikakelauksella
Linkit ja sisältö ovat aina olleet Googlen algoritmin tärkeimpiä rakennusosia. Voimmeko ottaa opiksi algoritmin historiasta? Älä tee sivustollesi toimia vain ja ainoastaan Google-sijoitusten parantamiseksi.

Hakukoneoptimointi Top Secret :)

Hakukoneoptimoinnin salaisuus
Haluat tietää, miten tehdä menestyksekästä hakukoneoptimointia? Olet tullut oikeaan paikkaan! Lue lisää ... :)

PageRank

Onko Google demokratia?
Googlen algoritmin sydän on ollut PageRankin eli linkkivoiman laskeminen. Tästä websivujen demokratiasta ollaan nyt siirtymässä toisenlaiseen demokratiaan.