Auringonnousu ja php_date_sun_info() -funktio

Paistaa se päivä risukasaankin. Auringonnousun funktio tarjosi valoisuuden golflaskuri.fi:hin ja lipunnostot nimipaivat.fi:hin.

PHP:n date_sun_info()-funktioon annetaan parametreiksi aika sekä maantieteelliset koordinaatit. Tulokseksi saa auringonnousun ja -laskun ajan. Kun siis tiedetään missä ja milloin ollaan, tiedetään PHP:n avulla milloin siellä aurinko laskee ja nousee.

Tästä funktiosta oli iloa ja apua kahteenkin verkkopalveluun: golflaskuri.fi:hin ja nimipaivat.fi:hin

Valoa golflajien peluuseen

Golflaskuri.fi:stä löytyy tätä kirjoitettaessa 850 eri golfkenttää eri puolilta Suomea. Mukava lisä palveluun olisi tieto kunkin kentän sivulle siitä, milloin kentällä on luonnonvaloa.

Maanmittauslaitoksen geokoodauspalvelun avulla golfkenttien osoitteet pystyi muuntamaan ETRS-TM35FIN (EPSG:3067) -koordinaattimuotoon API-kyselyillä ja tästä muodosta koordinaatit sai vietyä paikkatietoikkunassa PHP:n ymmärtämiksi latitude ja longitude -arvoiksi. Tällä menetelmällä sivuille saatiin kullekin kentälle tieto auringonnoususta ja -laskusta sekä hämärän alkamisesta ja päättymisestä.

Lipun nosto ja lasku

Nimipaivat.fi:hin oli jo aiemmin lisätty viralliset ja vakiintuneet liputuspäivät. Suomen lipun nostoa suositellaan aamuun klo 8:00 ja laskua samaan aikaan, kun aurinko laskee.

Näin sivustolle saatiin Helsingin, Turun, Lahden, Tampereen, Jyväskylän, Kuopion, Oulun, Rovaniemen ja Utsjoen koordinaattien avulla tiedot näiden paikkakuntien liputuspäivien lipun nostamisen ja laskemisen ajankohdista. Ohjeisiin piti ujuttaa mukaan hiukan lisää logiikkaa, sillä nostoon ja laskuun on koko joukko poikkeuksia: Kesällä lippu lasketaan viimeistään klo 21. Juhannusaattona lippu nostetaan klo 18 - ja lasketaan vasta juhannuspäivänä. Kaamosaikaan liputusta suositellaan klo 8-16. Itsenäisyyspäivänä lippu lasketaan klo 20. Lisäksi lippu lasketaan klo 20 sellaisena vaalipäivänä, jolloin äänestys päättyy auringon laskettua. Tämän vuodatuksen jälkeen on hyvä todeta että kukin voi käytännön syistä poiketa ko. aikataulusta. Ja lisäksi liputusta voi harjoittaa muinakin päivinä kuin liputuspäivinä.

Nimipaivat.fi:ssä onkin nyt jo varsin hyvä joukko erilaisia tietolähteitä yhdistettynä, näitä ovat:

  • suomenkieliset, ruotsinkieliset ja saamenkieliset nimipäivätiedot Helsingin yliopiston almanakkatoimistosta
  • ortodoksiset nimipäivätiedot Suomen ortodoksisesta kirkosta
  • epävirallisten nimipäivien tietoja, joita on saatu sivustolle tulevista nimipäiväehdotuksista
  • nimettyjen naisten ja miesten määrät Digi- ja väestötietovirastosta
  • auringon nousun ja laskun ajankohdat date_sun_info():lla

Tästä on toivottavasti hyvä jatkaa nimipaivat.fi:nkin kehittämistä. Aihepiiri on kiehtova ja tarjoaa monia mahdollisuuksia, mutta ehkäpä ulkoasuunkin pitäisi jossain vaiheessa alkaa suuntaamaan enemmän valoa ...

Julkaistu 2.2.2022

Tagit: nimipaivat.fi, golflaskuri.fi, aurinko, PHP, sivustot

Tagipilvi:

aurinko  Bulma.io  calculaterix.com  d3  demokratia  frisbeegolf  futisgolf  golflaskuri.fi  Google  hakukoneoptimointi  historia  javascript  minigolf  MVC  myyntivero  nimipaivat.fi  nimipäivät  nofollow  pagerank  PHP  pistelaskuri  prosenttilaskuri.fi  salaisuus  sales tax  sivustot  sivustovalaisu  sofistit  taloyhtiolaskuri.fi  USA  vat-calculator.net