Jutut »

Anagramminimet, palindrominimet, lisää artikkeleita ja taulukoiden sorttaus

Nimipaivat.fi sai nimisivuille lisäyksen anagramminimistä sekä koko joukon uusia artikkeleita aina uusista vuoden 2025 nimipäivistä palindrominimien kautta muinaisnimiin. Monissa näistä on nimitaulukota, joihin lisättiin myös mahdollisuus sorttaukseen. Nimitaulukon voi halutessaan muuttaa vaikkapa nimen mukaan aakkosjärjestykseen.

Epävirallisten nimipäivien ehdottaminen nimipaivat.fi:ssä on tällä hetkellä ehkäpä koko sivuston tärkein ominaisuus ja sivustolta puuttui kunnollinen ohjeistus ja artikkeli epävirallisen nimipäiväehdotuksen antamisesta, sellainen piti siis laatia.

Sain lukijapalautetta liittyen yhdysnimien nimipäiviin ja sen innoittamana kirjoitin aiheesta oman artikkelin.

Helsingin yliopiston Almanakkatoimisto julkaisi vuoden 2025 uudet nimipäivät ja ne piti tottakai myös lisätä nimipaivat.fi:hin ja kirjoittaa niistä artikkeli.

Tästä ajatukset riensivät siihen, että toki on monia nimiä, joilla ei ole vielä omaa virallista nimipäivää, vaikka yleisyyden mukaan näin pitäisi olla. Ja toki virallinen nimipäivä on monilla nimillä, joilla sitä puolestaan ei yleisyyden mukaan pitäisi olla. Noh, sitten on tietysti sellaisiakin nimiä, joilla on sekä suomalainen että suomenruotsalainen nimipäivä. Usein nimipäivä on sellainen, että silloin on vain joko miehen tai naisen nimiä, mutta joinakin päivinä on sekä miehen että naisen nimipäiviä. No nämä piti tietysti myös kaivaa omaan artikkeliinsa.

Jostakin välähti, että voisi olla hauska Digi- ja väestötietoviraston nimitiedoista katsoa yleisimmät nimien alku- ja loppuosat ja näsitäkin tuli omat artikkelinsa kirjoitettua erikseen naisille, miehille ja kaikille yhteisesti.

Innostuin myös lueskelemaan nimipäivistä vanhempaa Kustaa Vilkunan Etunimet-klassikkoteosta ja kirjoitin siihenkin liittyen yhden artikkelin. Samassa yhteydessä täydensin myös lukuisia nimisivuja kyseisen kirjan ja muiden lähteiden pohjalta.

Anagramminimistä sain mielestäni hauskan lisän sivustolle. Aiheesta tuli oma artikkeli ja sen lisäksi jokainen nimisivu listaa kyseisen nimen anagramminimet, mikäli sellaisia on.

Huomasin, että monet artikkeleista alkoivat saada ihan hyvin liikennettä ja Google oli nostanut nimipaivat.fi:n tulokseen sivustolinkeiksi artikkelit muinaisnimiin ja luontonimiin, jotka siis niinikään oli kirjoiteltu.

Artikkelien nimitaulukot olivat kuitenkin aika joustamattomat eli niistä puuttui mahdollisuus tietojen sorttaamiseen. Vähimmäisvaatimus nimilistassa varmaan, että sen saa sortattua myös aakkosjärjestykseen. Näin moni artikkelin taulukko sai javascriptilla kehitetyn sorttaustyökalun ja näin toivoakseni taulukot muuttuivat helppokäyttöisemmiksi.

Taulukon sorttaus

Huomasin muutenkin, että olin joutunut kirjoittamaan artikkeleja ehkä hiukan turhaan erikseen eri ryhmille oikeastaan johtuen juurikin tästä taulukoiden sorttaantumattomuudesta. Esimerkiksi käyvät artikkelit nimien alku- ja loppuosista erikseen naisille, miehille ja kaikille sekä jo aikaisemmin kirjoitettu peräti kuuden artikkelin varsinainen hirvityshäkkyrä, jossa on omat artikkelit erikseen naisten yleisimmistä ensinimistä, muista etunimistä ja kaikista etunimistä sekä miesten yleisimmistä ensinimistä, muista etunimistä ja kaikista etunimistä. Tuon ehkä korjaan vielä vaikkapa kahdeksi artikkeliksi tämän sorttaustyökalun avulla. Toisaalta pitää olla tarkka sen suhteen, millaisia yksittäisiä sisältöjä kävijät mieluiten lukevat ja hakevat.

Kun nyt näin paljon sisältöjä on tullut kirjoitettua, niin on ilo, että kaikilta nimien sivuilta ilmestyy automaattisesti linkitykset kaikkiin niihin artikkeleihin, joissa kyseinen nimi mainitaan.

Nimipaivat.fi:n uusia sisältöjä siis ovat:

Kirjoittaja:

Arkikoodi

Julkaistu: 26.10.2023

Uusimmat samoilla tageilla varustetut:

Suomen lippu

Liputuspäivät omaksi kokoomasivuksi
Liputuspäivät saivat oman sivun, jolta voi kätevästi tarkistaa onko tänään jokin liputuspäivä, milloin tulee seuraava liputuspäivä ja mitä liputuspäiviä ylipäätään on.

Siveä. Kauno-annakka vuodelle 1865

Sisältöjä nimipäiväsivustolle
Ensimmäinen suomenkielinen nimipäiväkalenteri, palindrominimet, sukupuolineutraalit nimet, yleisimmät etunimet ja viskurilaki

Tagien ja extrojen ylläpito

Extra-kenttä blogisoftassa luo linkit sivujen välille
Kaikilla artikkeleita julkaisevilla sivustoilla on nyt käytössä uusi blogisofta. Nimipaivat.fi:ssä softa mahdollistaa myös artikkelien näkymisen niihin liittyvien nimien sivuilla.

Olivia-nimen kehitys

Olivia ja Leo suosituimmat annetut nimet 2021
Nimipaivat.fi sai 2021 päivityksen suosituimpiin annetuihin nimiin. Nimidatan lisäksi myös nimipäiväsivu sai tuunauksen: sivun alkuperäisen nimen käppyrä säilyy myös muita nimiä tutkittaessa.

Auringonnousu ja php_date_sun_info() -funktio

Iloa auringosta ja php_date_sun_infosta
Paistaa se päivä risukasaankin. Auringonnousun funktio tarjosi valoisuuden golflaskuri.fi:hin ja lipunnostot nimipaivat.fi:hin.