Jutut »

Iloa auringosta ja php_date_sun_infosta

Auringonnousu ja php_date_sun_info() -funktio

Paistaa se päivä risukasaankin. Auringonnousun funktio tarjosi valoisuuden golflaskuri.fi:hin ja lipunnostot nimipaivat.fi:hin.

PHP:n date_sun_info()-funktioon annetaan parametreiksi aika sekä maantieteelliset koordinaatit. Tulokseksi saa auringonnousun ja -laskun ajan. Kun siis tiedetään missä ja milloin ollaan, tiedetään PHP:n avulla milloin siellä aurinko laskee ja nousee.

Tästä funktiosta oli iloa ja apua kahteenkin verkkopalveluun: golflaskuri.fi:hin ja nimipaivat.fi:hin

Valoa golflajien peluuseen

Golflaskuri.fi:stä löytyy tätä kirjoitettaessa 850 eri golfkenttää eri puolilta Suomea. Mukava lisä palveluun olisi tieto kunkin kentän sivulle siitä, milloin kentällä on luonnonvaloa.

Maanmittauslaitoksen geokoodauspalvelun avulla golfkenttien osoitteet pystyi muuntamaan ETRS-TM35FIN (EPSG:3067) -koordinaattimuotoon API-kyselyillä ja tästä muodosta koordinaatit sai vietyä paikkatietoikkunassa PHP:n ymmärtämiksi latitude ja longitude -arvoiksi. Tällä menetelmällä sivuille saatiin kullekin kentälle tieto auringonnoususta ja -laskusta sekä hämärän alkamisesta ja päättymisestä.

Lipun nosto ja lasku

Nimipaivat.fi:hin oli jo aiemmin lisätty viralliset ja vakiintuneet liputuspäivät. Suomen lipun nostoa suositellaan aamuun klo 8:00 ja laskua samaan aikaan, kun aurinko laskee.

Näin sivustolle saatiin Helsingin, Turun, Lahden, Tampereen, Jyväskylän, Kuopion, Oulun, Rovaniemen ja Utsjoen koordinaattien avulla tiedot näiden paikkakuntien liputuspäivien lipun nostamisen ja laskemisen ajankohdista. Ohjeisiin piti ujuttaa mukaan hiukan lisää logiikkaa, sillä nostoon ja laskuun on koko joukko poikkeuksia: Kesällä lippu lasketaan viimeistään klo 21. Juhannusaattona lippu nostetaan klo 18 - ja lasketaan vasta juhannuspäivänä. Kaamosaikaan liputusta suositellaan klo 8-16. Itsenäisyyspäivänä lippu lasketaan klo 20. Lisäksi lippu lasketaan klo 20 sellaisena vaalipäivänä, jolloin äänestys päättyy auringon laskettua. Tämän vuodatuksen jälkeen on hyvä todeta että kukin voi käytännön syistä poiketa ko. aikataulusta. Ja lisäksi liputusta voi harjoittaa muinakin päivinä kuin liputuspäivinä.

Nimipaivat.fi:ssä onkin nyt jo varsin hyvä joukko erilaisia tietolähteitä yhdistettynä, näitä ovat:

Tästä on toivottavasti hyvä jatkaa nimipaivat.fi:nkin kehittämistä. Aihepiiri on kiehtova ja tarjoaa monia mahdollisuuksia, mutta ehkäpä ulkoasuunkin pitäisi jossain vaiheessa alkaa suuntaamaan enemmän valoa ...

Julkaistu: 2.2.2022

Uusimmat samoilla tageilla varustetut:

Suomen lippu

Liputuspäivät omaksi kokoomasivuksi
Liputuspäivät saivat oman sivun, jolta voi kätevästi tarkistaa onko tänään jokin liputuspäivä, milloin tulee seuraava liputuspäivä ja mitä liputuspäiviä ylipäätään on.

Anagramminimet, palindrominimet, lisää artikkeleita ja taulukoiden sorttaus
Nimipaivat.fi sai nimisivuille lisäyksen anagramminimistä sekä koko joukon uusia artikkeleita aina uusista vuoden 2025 nimipäivistä palindrominimien kautta muinaisnimiin. Monissa näistä on nimitaulukota, joihin lisättiin myös mahdollisuus sorttaukseen. Nimitaulukon voi halutessaan muuttaa vaikkapa nimen mukaan aakkosjärjestykseen.

Siveä. Kauno-annakka vuodelle 1865

Sisältöjä nimipäiväsivustolle
Ensimmäinen suomenkielinen nimipäiväkalenteri, palindrominimet, sukupuolineutraalit nimet, yleisimmät etunimet ja viskurilaki

Tagien ja extrojen ylläpito

Extra-kenttä blogisoftassa luo linkit sivujen välille
Kaikilla artikkeleita julkaisevilla sivustoilla on nyt käytössä uusi blogisofta. Nimipaivat.fi:ssä softa mahdollistaa myös artikkelien näkymisen niihin liittyvien nimien sivuilla.

Olivia-nimen kehitys

Olivia ja Leo suosituimmat annetut nimet 2021
Nimipaivat.fi sai 2021 päivityksen suosituimpiin annetuihin nimiin. Nimidatan lisäksi myös nimipäiväsivu sai tuunauksen: sivun alkuperäisen nimen käppyrä säilyy myös muita nimiä tutkittaessa.