Jutut »

Sisältöjä nimipäiväsivustolle

Siveä. Kauno-annakka vuodelle 1865

Ensimmäinen suomenkielinen nimipäiväkalenteri, palindrominimet, sukupuolineutraalit nimet, yleisimmät etunimet ja viskurilaki

Nimipaivat.fi on saanut koko joukon uusia artikkeleja. Lisäksi Digi- ja väestötietovirasto julkaisi helmikuussa 2023 jälleen uudet tiedot suomalaisten nimien yleisyydestä ja nämä tiedot päivitettiin kaikille nimisivuille. Koska yksittäisten nimien määrä kasvoi, myös nimisivuja tuli lisää.

Päätin julkaista vuodelle 1865 laaditun ensimmäisen suomalaisten nimien nimipäiväkalenterin sisältäen kaikki nimet päivämäärineen. Kalenteri on ollut verkossa tarjolla kuvattuna alkuperäisteoksesta ja kirjasintyyppi oli fraktuuraa, joka on nykylukijalle vaivalloista.
» Siveä. Kauno-annakka vuodelle 1865

Palindrominimet oli yllättävän hauska toteutettava. Ajatus oli muhinut jo jonkin aikaa. Nimien joukosta on helppo ajaa nimet, jotka ovat palindromeja, eli ovat samoja, luetaanpa ne etu tai takaperin, kuten Anna tai Otto. Samalla tulostettiin myös lista kahden etunimen palindromeista, kuten "Olavi Valo" tai "Aira Maria".
» Etunimet jotka palindromeja

Nimiaineistosta saa kaivettua myös sukupuolineutraaleita nimiä. Tässä sadan nimen listauksessa nimet on järjestetty yleisyysjärjestykseen sen mukaan, kuinka paljon nimellä on sen sukupuolisia, joita on vähemmän. Näin listaan saatiin mukaan varsin yleisiä nimiä. Jos listaus olisi järjestetty vähemmistössä olevan sukupuolen osuuden mukaan, olisi listalla ollut hyvinkin harvinaisia nimiä.
» Sukupuolineutraalit nimet

Sadan yleisimmän ensimmäisen etunimen (ensinimen), muun etunimen ja kaikkien etunimien listat julkaistiin niin naisille kuin miehillekin. Yhteensä tämä teki kuusi listaa:
» Naisten yleisimmät etunimet 2023
» Miesten yleisimmät etunimet 2023
» Naisten yleisimmät muut kuin ensimmäiset etunimet 2023
» Miesten yleisimmät muut kuin ensimmäiset etunimet 2023
» Naisten yleisimmät kaikki etunimet 2023
» Miesten yleisimmät kaikki etunimet 2023

Eri nimipäivälistoista ei ole juttuja aiemmin ollutkaan ja aloitin nyt ehkä muodoltaan erikoisimmasta, eli ortodoksisesta nimipäiväkalenterista. Ortodoksisessa perinteessähän muistetaan aina jotakuta pyhää henkilöä, eli vaikka jollakulla Annalla näyttäisi olevan ortodoksesessa kalenterissa monta nimipäivää, ei hän vietä nimipäiväänsä kuin kerran vuodessa, oman pyhimyksensä mukaan.
» Ortodoksiset nimipäivät

Ja tulipa kirjoitettua vielä viskurilaistakin. Se määrittää esimerkiksi ensimmäisen ja toisen etunimen tavumäärää, yleensä ensinimi on kaksitavuinen ja toinen etunimi kolmitavuinen.
» Viskurilaki määrää etunimien rakennetta

Yllä kuvatuissa jutuissa on hyödynnetty aiemmin blogisoftaan kehitettyä extra-kenttä-ominaisuutta. Eli kun vaikkapa vanhassa kalenterissa on listattu nimi "Siveä", on kyseisen nimen nimisivulla myös linkki tähän artikkeliin tai kun "Anna" on listattu palindrominimeksi, on Annan nimisivulta linkki tähän palindromijuttuun. Näin kyseisestä nimestä ja sen nimipäivästä kiinnostuneet johdatetaan lisätietoon aiheesta.

Kirjoittaja:

Arkikoodi

Julkaistu: 3.3.2023

Uusimmat samoilla tageilla varustetut:

Suomen lippu

Liputuspäivät omaksi kokoomasivuksi
Liputuspäivät saivat oman sivun, jolta voi kätevästi tarkistaa onko tänään jokin liputuspäivä, milloin tulee seuraava liputuspäivä ja mitä liputuspäiviä ylipäätään on.

Anagramminimet, palindrominimet, lisää artikkeleita ja taulukoiden sorttaus
Nimipaivat.fi sai nimisivuille lisäyksen anagramminimistä sekä koko joukon uusia artikkeleita aina uusista vuoden 2025 nimipäivistä palindrominimien kautta muinaisnimiin. Monissa näistä on nimitaulukota, joihin lisättiin myös mahdollisuus sorttaukseen. Nimitaulukon voi halutessaan muuttaa vaikkapa nimen mukaan aakkosjärjestykseen.

Tagien ja extrojen ylläpito

Extra-kenttä blogisoftassa luo linkit sivujen välille
Kaikilla artikkeleita julkaisevilla sivustoilla on nyt käytössä uusi blogisofta. Nimipaivat.fi:ssä softa mahdollistaa myös artikkelien näkymisen niihin liittyvien nimien sivuilla.

Olivia-nimen kehitys

Olivia ja Leo suosituimmat annetut nimet 2021
Nimipaivat.fi sai 2021 päivityksen suosituimpiin annetuihin nimiin. Nimidatan lisäksi myös nimipäiväsivu sai tuunauksen: sivun alkuperäisen nimen käppyrä säilyy myös muita nimiä tutkittaessa.

Auringonnousu ja php_date_sun_info() -funktio

Iloa auringosta ja php_date_sun_infosta
Paistaa se päivä risukasaankin. Auringonnousun funktio tarjosi valoisuuden golflaskuri.fi:hin ja lipunnostot nimipaivat.fi:hin.